Меморандум за сътрудничество и обмен на новини подписаха президентът на Саудитската агенция по печата (Saudi Press Agency - SPA) Фахрад Акран и генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев по време на Втория Саудитски медиен форум в столицата на Саудитска Арабия Рияд.
Вълчев участва във форума и като президент на Световния конгрес на новинарските агенции, чието последно шесто издание беше в София през 2019 г., а четвъртото издание беше в Рияд през 2013 г.
На подписването на меморандума присъстваха посланикът на България в Саудитска Арабия Любомир Попов и ръководителят на търговско-икономическия отдел на българското посолство в Рияд Петър Мойсов.
Това е първото споразумение между основаната през 1971 г. СПА и БТА, чиито първи новини излизат през 1898 г.
Меморандумът предвижда всяка страна да получава новинарските услуги на другата страна, включително снимките и бюлетините на английски език като двете страни имат право да използват тази информация в своите информационни услуги.
Освен това всяка страна ще предоставя на другата страна всеки ден една своя информация за значима новина от страната си с текст на английски език и снимка, която другата страна ще публикува на своите канали за разпространение с възможност за безплатно четене от всички посетители на съответните сайтове. Това е 20-ото подобно споразумение на БТА за размяна на новина всеки ден - след тези с националните новинарски агенции на Албания, Белгия, Босна и Херцеговина, Гана, Гърция, Израел, Италия, Камбоджа, Кипър, Косово, Либерия, Монголия, Нигерия, Обединените арабски емирства, Република Северна Македония, Румъния, Полша, Турция, Черна гора.
БТА и СПА ще провеждат и професионални посещения в България и Саудитска Арабия на журналисти и други професионалисти от медийната сфера. Вълчев покани репортер на СПА още в началото на юни тази година да отрази 120-ото издание на Празника на розата в Казанлък, където ще се проведе Осемнадесетата световна среща на българските медии.
Преди подписването на меморандума Акран, който от 2022 г. е президент на Федерацията на арабските новинарски агенции (ФАНА) с членове 17 арабски национални новинарски агенции (Бахрейн, Йемен, Йордания, Катар, Кувейт, Либия, Ливан, Мавритания, Мароко, ОАЕ, Оман, Палестина, Саудитска Арабия, Судан и Тунис) и Вълчев, който е генерален секретар на Асоциацията на балканските новинарски агенции - Югоизточна Европа (АБНА-ЮЕ) с членове 11 балкански национални новинарски агенции (Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Косово, Република Северна Македония, Румъния, Турция, Хърватия и Черна гора) обсъдиха възможността за редовни годишни срещи на членовете на двете организации. Вълчев предложи първата да бъде в България през 2024 г.
По време на разговора Акран отбеляза, че СПА има богат архив и с Вълчев обсъдиха възможността  двете агенции да използват архивите си, за да представят историята на двустранните отношения. България установява дипломатически отношения със създаденото през 1932 г. Кралство Саудитска Арабия през 1995 година. Саудитска Арабия отваря посолство в София през 1998 г., а България в Рияд през 2018 година.
Саудитска Арабия е 14-ата по площ страна на света с 2 149 690 квадратни километра площ и 41-ва по население в света с над 35 милиона души като средната възраст в страната е около 30 години. По данни на “The World Factbook” на Централното разузнавателно управление на САЩ Саудитска Арабия е 5-та страна по експорт на петрол в света и 17-та по брутен вътрешен продукт. През 2020 г. Саудитска Арабия беше президент на групата на най-големите икономики в света Г-20.