Швейцарският износ е нараснал за втори пореден месец през януари благодарение на силното търсене на химически и фармацевтични стоки. Това се посочва в данните на Федералната митническа администрация, публикувани днес и цитирани от ДПА.
Износът е нараснал с 2,5 на сто в реално изражение на месечна основа през януари след скока с 5,6 на сто  предходния месец.
Междувременно вносът се е повишил с едва 0,2 на сто през миналия месец след повишение от 0,3 на сто през декември.
В номинално изражение както износът, така и вносът са се увеличили - съответно с 2,2 на сто и 0,9 на сто.
Общият растеж на износа през януари се дължи в голяма степен на повишението с 6,1 на сто на експорта на химически и фармацевтични продукти и увеличените доставките на точни инструменти с 4 на сто.
Растежът на износа обаче е ограничен до голяма степен от спада с 13,1 на сто на чуждестранното търсене на бижута. 
През януари Швейцария е внасяла основно енергийни продукти, като е отчетен растеж с 13,1 на сто на годишна основа. 
Заради по-високия износ в сравнение с вноса, търговският излишък е нараснал до 3,12 милиарда швейцарски франка (3,38 милиарда долара) през януари спрямо 2,82 милиарда швейцарски франка през предходния месец.
Според Федерацията на швейцарската часовникарска промишленост износът на часовници се е повишил с 8,6 на сто на годишна основа до 1,9 милиарда франка през януари. 
Часовниците, направени от благородни метали, продължават да привличат силен интерес и са регистрирали увеличение с 13,1 на сто, допринасяйки за почти половината от растежа през януари.