В община Плевен от десет години се подпомагат финансово двойки с репродуктивни проблеми. Това показва справка на отдел "Местно самоуправление" в общинската управа, предоставена на БТА. 
Средствата в размер на 500 лв. за извършване на необходимите изследвания, предшестващи инвитро процедурите, се планират ежегодно с общинския бюджет и се предоставят с решение на комисия след подаване на заявления от страна на кандидатите.
Комисията е утвърдена с решение на Общинския съвет в Плевен. В настоящия мандат в нея влизат: седем общински съветници, членове на Постоянната комисия по "Здравеопазване и социална политика" - доц. д-р Евгения Бързашка, д-р Йордан Георгиев, Васил Петков, Венцислав Крамолински, Георги Славов, Димитър Карамфилов и Юлиян Йовков; трима представители на общинската администрация - д-р Елза Пачева, началник отдел "Здравеопазване и социални дейности", Евгени Генов, директор дирекция "Финанси и стопанска дейност", Драгомир Стойчев, юрист и акушер-гинеколог. Председател на комисията е доц. д-р Евгения Бързашка.
Кандидатите за финансово подпомагане, сред които могат да бъдат и самотни жени, трябва да отговарят на няколко критерия - да са български граждани с постоянен и настоящ адрес на територията на община Плевен за период не по-малко от една година от датата на кандидатстване; партньорите да нямат родствена връзка по права линия и до четвърта степен по сребрена линия; да не са поставени под запрещение; наличие на репродуктивен проблем.
Въз основа на решението на комисията кметът на община Плевен, в седемдневен срок от получаването на протокола от заседанието, издава удостоверение за финансово подпомагане на кандидатите. Те от своя страна представят издаденото удостоверение в посоченото лечебно заведение. Правото за финансово подпомагане се погасява, ако след изтичане на едномесечен срок от издаване на удостоверението, то не е потърсено и заявителят може да кандидатства отново за финансиране по реда на приетите правила.
През настоящия мандат са одобрени общо 238 заявления за такава финансова помощ. През 2019 г. те са били 61, 2020 г. – 72, 2021 г. - 56 и през миналата година – 49. 
Документите за кандидатстване се подават в Центъра за административно обслужване на граждани в Плевен, на адрес: площад "Възраждане" 4.