Осмото издание на изложението, обединяващо международното земеделско изложение АГРА, изложбата за лозарство и винарство "Винария" и изложбата за храни, напитки, опаковки, машини и технологии "Фудтех", ще бъде открито днес в 11:30 часа в Международен панаир - Пловдив. То ще продължи до 25 февруари. Участие в изложението ще вземат над 600 изложители от над 25 държави, които ще представят всички направления и сектори на земеделието – наука, практика, технологии, техника, продукти, иновации, услуги и други.
Очаква се изложението да бъде открито от министъра на земеделието Явор Гечев, а на откриването да присъства и министърът на туризма д-р Илин Димитров.
Изложението АГРА ще акцентира на прецизното земеделие. Особено отношение ще има към съвременните технологии в земеделието, новото и модерното в тях, посочиха организаторите от Международен панаир - Пловдив. Автоматизацията и дигитализацията в сектора са новите тенденции, които ще бъдат във фокуса на изложението тази година. То се организира под егидата на Министерството на земеделието, в партньорство с Асоциацията на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България.
Международната изложба за лозарство и винарство "Винария" представя широка гама от селектирани напитки – от продукти с автентичен местен произход до световни марки, от утвърдени и наложени в традицията до нови вкусове и модерни аромати в спиртните и винени каталози. То се организира под егидата на Министерството на земеделието и в партньорство със Селскостопанската академия, Университета по хранителни технологии и Съюза на енолозите. Акцент на "Винария" са международните дегустации и конкурсът "Златен ритон".
Български и балкански ферми ще представят млечни и месни продукти на изложбата "Фудтех". Сред тях са саламурено сирене с трюфели, козе сирене с подправки, ръчно месени кашкавали от екостопанства, деликатеси, шпекови салами и луканка от конско месо, телешка и свинска пастърма, консервирано и желирано телешко, пилешко и кокоше месо със специални подправки, месни пастети и много други. Здравословните щандове ще представят различни тахани и брашна от биоядки, сладка и конфитюри без захар, шоколад с рози и люта чушка, пикантни разядки с естествен пробиотик, диетични лютеници и сосове, функционални напитки за жени с аромат на роза и ядливо злато. 
Деловата програма на осмото издание на изложението, обединяващо международните специализирани изложби АГРА, "Винария" и "Фудтех", включва форуми, организирани от Аграрен университет - Пловдив, Селскостопанска академия, Съюза на енолозите, Съюза по хранителна промишленост, Университет по хранителни технологии - Пловдив, Българска асоциация "Биопродукти", Национална асоциация на зърнопроизводители, фирми и медии. Част от темите в дискусиите, които ще се проведат от 22 до 24 февруари, са: "Възможности за развитие на биоикономиката в България", "Науката в интелигентното селско стопанство", "Технологични решения за устойчиво земеделие и бизнес идеи за кръгова биоикономика", "Земеделие в условията на променящ се климат", "Фермата: Агроиновации и тенденции" и "Преживното животновъдство - проблеми и перспективи".
На 22 февруари от 16:30 часа в зала "Пловдив" на Конгресния център ще бъдат наградени победителите в Международните дегустации и в конкурса "Златен ритон". Тържествената церемония е финалният етап от надпреварата, в която досега участие са заявили близо 50 производители на вино и алкохолни напитки.
На 23 февруари ще се проведе дванадесета национална научно-практическа конференция с международно участие "Актуални проблеми на хранително-вкусовата индустрия според най-съвременните изисквания на българската и европейска нормативна уредба".
Изложението ще завърши с теглене на печелившите талони от попълнените анкетни карти за посетители. По традиция Международен панаир - Пловдив провежда проучване за нагласите и мнението на аудиторията, а трима от участниците в допитването ще получат награди.