Има повдигнати обвинение за смъртоносната катастрофа край хижа „Приста“. В петък малко преди 7.30 часа при влизане в Русе лек автомобил напуска пътното платно и се блъска в дърво, при което на място загива седящият на предана дясна седалка Н.К., на 40 години, от Тръстеник. Шофьорът - 39-годишният М.Ш. от същото село, е откаран в болница с леки наранявания. Направените проби показват, че е седнал зад волана дрогиран. 
С постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура М.Ш. е задържан за 72 часа по обвинение, че е управлявал автомобила под въздействие на наркотици и е причинил по недпредпазливост на спътника си. Вчера в съда е внесено искане за постояното му оставяне в ареста. Ако бъди признат за виновен, М.Ш. може да получи от 2 до 6 години затвор. 
И докато това дело тепърва предстои, друго, също с дъх на дрога окончателно приключи. 
Към него 36-годишният тогава безработен Б.К. тръгва на 2 май 2020 година. Мъжът подкарал „Фолксваген Голф“ със служебно прекратена регистрация из Николово след надрусване с амфетамин, метамфитамин и марихуана. До земеделската кооперация слязъл от колата и започнал да крещи и да отправя закани към намиращите се там хора. Изтръгнал задния регистрационен номер на автомобила си и го захвърлил в близките храсти. Качил се в колата и с въртене на гуми налетял със задната броня на порталните врати на задния вход на кооперацията. Тръгнал с висока скорост срещу идващата насреща „Тойота“. Жената зад волана се изплашила, навлязла в тревната площ вдясно от пътя и спряла. Б.К. блъснал автомобила й, слязъл и започнал да крещи и псува. Жената успяла да влезе с колата в кооперацията и подала сигнал на тел.112. Б.К. потеглил, но на разклона за с. Червена вода изоставил колата си и продължил пеш към гребната база. Изпотрошил множество от вещите там, а други изхвърлил в езерото. Продължил към ул. „Лозенец“ в Николово, където унищожил декоративен параклис, цветя, икона, соларни лампи. Бил задържан и откаран във Второ районно. Бил поставен под домашен арест, но когато полицаи го проверили на 12 май, го заварили пред входа на блока му. Разпоредили му да се върне в жилището си и да не излиза. Само 20 минути по-късно получили сигнал, че буйства. Върнали се, почукали на вратата, той отворил и побягнал. Бил задържан на етажната площадка от полицейските служители, които го попитали дали има наркотични вещества. Подсъдимият заявил, че е изпушил половин цигара марихуана и им предал останалата половина.
Поради нарушение на мярката за неотклонение домашен арест, същата била изменена в задържане под стража. На 14 май изкъртил крана за вода на мивката и наводнил килията.
Експертиза определила стойността на всички унищожени вещи - 2790 лева, които Б. К. възстановил на пострадалите.
Още в разпоредителното заседание пред Районния съд Б.К. се призна за виновен и получи 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 2000 лв. Присъдата е окончателна.