Публичните изпълнители на НАП-Русе съвместно с полицейски служители запорираха и иззеха автомобили на длъжници, регистриращи значителен брой леки коли в България, които след това се управляват зад граница, съобщиха от офиса на приходната агенция в града.
Отдавна е известно, че поради големите разлики в таксите за вписване на употребявани МПС в Румъния и България, румънци регистрират автомобилите като собственост на български фирми, а ги управляват в чужбина с пълномощни. Въпросните български фирми се създават именно с такава цел и не развиват  никаква друга дейност. В резултат се избягва плащането на задължения в особено големи размери.
Акцията на НАП и МВР е проведена с цел да се предотврати автомобилите да напуснат трайно територията на България. Наложени са запори, извършени са опис и изземване на автомобилите, непосредствено след тяхната регистрация на територията на КАТ-Русе.
Иззетите превозни средства ще бъдат предмет на публична продан с оглед погасяване на неплатените задължения към държавата.