Южнокорейският министър на отбраната отрече военнослужещи от неговата страна да са извършвали кланета по време на войната във Виетнам и допълни, че правителството ще обжалва съдебно решение за изплащането на компенсации на виетнамка, загубила няколко свои роднини през 1968 г. при стрелба, за която са обвинени южнокорейски морски пехотинци, предаде Асошиейтед прес. 
И Джон-суп каза в отговор на журналистически въпрос относно решението, което централния окръжен съд на Сеул взе миналата седмица, че министерството му е уверено, че южнокорейски военнослужещи "не са извършвали абсолютно никакви кланета“ по време на Виетнамската война. 
"Не може да се съгласим с разпореждането на съда. Ще разговаряме със съответните служби, за да решим какви ще бъдат следващите ни юридически ходове", допълни той. 
Съдът нареди на правителството да изплати 30 милиона вона (23 000 долара) на 62-годишната Нгуен Тхи Тхан, която оцелява, след като на 12 февруари 1968 г. е простреляна, докато през селото ѝ в централната част на Виетнам преминават южнокорейски морски пехотинци. Жената обаче губи петима членове на семейството си, включително и майка си.
Според американски военни документи и свидетелства на оцелели през този ден са били убити повече от 70 души. Твърди се, че южнокорейски морски пехотинци са стреляли по невъоръжени цивилни.
Решението на съда от миналата седмица представлява първият случай, в който южнокорейски съд приема, че правителството носи отговорност за масови убийства на виетнамски цивилни по време на американската инвазия. Това би могло да открие пътя за още подобни съдебни искове. 
Южна Корея, която е управлявана от военни лидери с антикомунистически убеждения, изпраща повече от 320 000 военни във Виетнам, като това е най-големият чуждестранен контингент, сражаващ се редом с американските войски.