Предложените от Обществения съвет по култура промени в общинското финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата във връзка с растящата инфлация бяха подкрепени единодушно вчера от общинските съветници, които съответната промяна в правилника на Програма „Култура“.
Променен бе срокът за обявяване на Програма „Култура“ - не по-късно от февруари на текущата година. Така творческите екипи ще имат достатъчно време за планиране и кандидатстване в конкурса. Ще се избегне и изчакването на приемането на републиканския бюджет.
Малките творчески проекти ще получават 5000 лева от Община Русе - с 1000 лева повече от досегашната сума. 
Промяна има и в размера на собствения принос на кандидатстващите - от 30% той става 20%. Желаещите да се включат в програмата с проекти с бюджет до 2000 лева могат да бъдат освободени от съфинансиране.
Вдига се критерият за качеството на предлаганите идеи. Кандидатите, които получават средна оценка под 50% от максимално допустимия брой точки, отпадат от класирането. До момента този процент бе 30.
Общинската програма „Култура“ подкрепя русенската  общественост в създаването на уникални културни продукти. През 2022 г. в рамките на програмата са финансирани 28 проекта от публичния, частния и неправителствения сектор на обща стойност от 110 000 лева.