Две влакчета за панорамни обиколки на Русе планира да пусне „Турист Трейн ЕУ“ ЕООД. Фирмата е регистрирана в София, но е собственост на варненската „КТД Груп“ ЕООД. Предложението е постъпило в Община Русе на 26 януари. Процедурата по издаването на заповед за определяне на маршрутите им вече е в ход. В едномесечен срок по нея ще се приемат предложения и възражения.
Първият предлаган маршрут тръгва от ресторант „Кенор“ в Парка на младежта по централната алея, минава покрай тенис кортовете, по алеите „Младост“ и „Перистери“, кръговото на Дома на културата, улица „Александровска“, улица „Мостова“, жп прелеза на Топлата вода, алеите на кея до Витата пасарелка и обратно.
Вторият маршрут е от Витата пасарелка, алеята на кея, Дълбокия път, улица „Райко Даскалов“, Часовника, оттам продължава през централния площад по улица „Александровска“, площад „Батенберг“, улица „Иван Вазов“, улица „Атанас Буров“, улица „Гладстон“, площад „Свобода“ - шадравана пред Общината, покрай „Дунав плаза“, пак Часовника, улица „Любомир Пипков“, улица „Църковна независимост“, булевард „Придунавски“, кръговото при хотел „Рига“ и пред Дълбокия пот по алеята на кея до Витата пасарелка.
Атракционните влакчета са един от най-добрите начини за разглеждането на забележителностите на всеки голям град. За да се спазват високите екологични изисквания, „Турист Трейн ЕУ“ ще бъде задължена да ползва електрическо или хибридно задвижване.