Освободихме ли България? Този въпрос зададе Кристиян от 10 клас, провокиран от въпроса на учителя по история: „Ако сега в класната стая влезе Васил Левски, какво би ни попитал?“.
Представата за силата и куража на Апостола на свободата беше тема за вдъхновение от 13 до 18 февруари в ПГДВА „Йосиф Вондрак“. Седмицата е посветена на 150 години от смъртта на най-достойния син на България. Ученици и учители от гимназията посветиха всеки ден от седмицата, белязала стъпките на Васил Левски към безсмъртието. Над 50 проекта за живота и святото му дело изработиха учениците от 10-те класове и ги представиха във фоайето на гимназията.
Мисли на Апостола, неизвестни факти за живота му, дълги списъци с имена на училища, улици, площади и творби за великия българин издириха младите хора. Портрети на Левски и есета на тема „Моят Левски - моят герой“ вдъхновиха художници и млади таланти. В часовете по физическо възпитание и спорт упражниха силата си спортистите в Лъвски скок, а осмокласници гледаха документален филм за Апостола на свободата.
150 трикольорни гривни изработиха учениците за своите връстници, за да предадат по символичен начин святата и чиста любов на Левски към България. Ученици от 9 и 11 клас рецитираха стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“ пред своите съученици. 
На 18 февруари представителна група на гимназията ще поднесе цветя на Паметника на Васил Левски.
Отговорът на въпроса на Кристиян и на търсещия и до днес въпрос на Дякона на свободата - „НАРОДЕ????“,  може би се крие в десетките отговори на учители, ученици и граждани на Русе на паметното табло, изнесено пред гимназията „За мене Левски е...“. Ето какво се чете на таблото: вдъхновяващ пример, национален герой, необикновен човек, „ВСИЧКО“, велик човек, силен революционер, Апостол на свободата, нашето спасение, незабравима личност, пример за подражание, храбър, уникален човек, човекът, дал ни свободата, светиня, родолюбец и още много, изтръгнати от сърцето искрени слова.
За нас - българите, Левски е ЕДИНСТВЕНИЯТ.