Китайският президент Си Цзинпин и иранският му колега Ебрахим Раиси призоваха днес за премахване на наложените на Иран санкции, предаде Ройтерс.
Това е съществена част от международното споразумение за иранската ядрена програма, припомниха двамата лидери.
Си също така прие поканата на Раиси да посети Иран и ще го направи при удобна за него възможност, пише в съвместното изявление, публикувано днес в края на тридневната визита на иранския президент в Пекин.
Иранската ядрена сделка от 2015 г., чието официално наименование е Съвместен всеобхватен план за действие, предвижда Иран да ограничи ядрената си програма в замяна на смекчаване на икономическите санкции срещу него. Прилагането на споразумението обаче е в задънена улица.
През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от сделката и разпореди затягане на американските санкции срещу Иран. Сегашният държавен глава Джо Байдън каза през 2021 г., че Съединените щати отново ще се присъединят към сделката, но ако Иран се върне към изпълнението на своите задължения по нея. Преговорите по въпроса обаче са в застой.
"Всички съответни санкции трябва да бъдат изцяло премахнати по проверим начин, за да се насърчи пълното и ефективното прилагане (на споразумението", призоваха Си и Раиси. Те подчертаха, че премахването на санкциите и осигуряването на икономически ползи за Иран са важни компоненти от сделката.