Окръжният съд в Монтана издаде условна присъда от 6 месеца с тригодишен изпитателен срок за М.К.Ц. (76г.) от Лом, който обменил на свой приятел две фалшиви банкноти по 50 евро, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.
На 15 октомври 2022 година М.К.Ц. гостувал в дома на Р.А.И.  в Лом и му показал голяма сума евро, като заявил, че е спечелил парите в Германия. Гостът поискал от домакина си да му обмени 100 евро в левове, за да купи подарък на внучето си. Той се съгласил и изтеглил от банкомат до дома си 200 лева. М.К.Ц направил обмяната, въпреки че знаел, че дадените от него банкноти са фалшиви. На другия ден Р.А.И. се усъмнил в дали взетите от него банкноти са истински, проверил ги и подал сигнал в полицията. Пред съда М.К.Ц. признал вината си и получил присъда под минимума за това престъпление. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.
От Съдебната палата в Монтана припомниха за БТА, че през миналата година в съда в Монтана също имаше подобни дела и осъдени за пласиране на фалшиви пари, както и за теглене на пари от чужда дебитна карта.