През 1898 година в  брой 41  на "Държавен вестник"  е публикуван приказ номер 28 от 27 януари 1898 г. (ст. ст.), с който „се назначава от 1 февруари 1898 г. за директор на Българската телеграфна агенция в София Оскар Искандер с годишна плата 5580 лева“. Оскар Искандер e доктор по философия, редактор и издател. Първият бюлетин на агенцията e от 16 февруари 1898 г.  (ст. ст.). Той е написан на ръка, лично от Оскар Искандер, и в него са включени седем информации -  за здравословното състояние на княгиня Клементина, за събития в балканските страни, както и борсова информация. В неофициалния дял на бр. 36 на "Държавен вестник" от 17 февруари 1898 г. (ст. ст.) са публикувани три от седемте информации от първия бюлетин в раздел „Телеграми“ (Българска телеграфна агенция).
Първата информация в бюлетина е от Виена и гласи:Виена, 16/28 февруари  1898 г. Болестта на нейно царско височество княгиня Клементина се е влошавила и състоянието ѝ дава повод за голямо безпокойствие. 
На следващия ден БТА информира: София, 17 февруари 1898 г. Нейно царско височество княгинята, придружена от кофмаршала граф Бурболон и свитата си замина днес за Виена по причина на много лошавото здравословно състояние на нейно царско височество княгинята Клементина.   
В първия бюлетин място намира и информация за опит за покушение срещу гръцкия крал Георгиос Първи: Един от злодейците, които стреляха върху негово величество краля, е вече в ръцете на правосъдието. Той се казва Кардици, на възраст 35 години и е един бивш унтер офицер. Той сам е отишъл да се предаде на прокурора. Като е бил разпитан, признал се, че е един от авторите на атентата. Никак не съжалявал за извършеното.Вестник "Асти" научава, че от два месеца насам няколко души знаели, че един таен клуб продължавал да държи секретни заседания в отдалечени от града местности и че най-после този същият клуб решил да убие краля.Полицията е открила върху мястото на атентата една бомба, пълна с динамит. Полицията е подир следите на съучастниците на комплота.Камарата щом се събере ще изрази тържествено лоялизма си към краля.Генерал Васос от Тесалийската армия телеграфирал на краля, като му изразява дълбоката преданост на цялата армия към династията.
Последната информация от този ден е от Цариград:Вчера стана между министъра на външните работи Тефик паша и румънския представител Т. Джувара  размяната на ратификациите по търговския договор, сключен между Турция и Румъния. 
Бюлетинът завършва с борсовите цени на житото, царевицата и овеса от Виена, Будапеща и Марсилия. 
В бюлетина от 2 март 1898 г. Българската телеграфна агенция умолява вестниците в княжеството, които публикуват нейните телеграми, да цитират агенцията, за да се знае техния произход:Българската телеграфна агенция умолява всичките редакции на вестници в княжеството, които публикуват нейните телеграми, да ги озаглавят всяка така: "Телеграми на Българската телеграфна агенция", за да се знае тяхното произхождение.