Групата “Тараф де Калиу”, която изпълнява традиционна музика от Южна Румъния, ще свири в Тимишоара на 17 февруари (петък) от 21:00 ч. Концертът ще бъде част от официалното откриване на културната програма "Тимишоара - европейска столица на културата".
Към изпълнителите на сцената на площад “Унири” в центъра на града ще се присъедини и Филип Симеонов - майстор на кларинета от България, който придава нова виталност на балканските и субрегионални стилове, споделят за БТА организаторите.
Румънските музиканти от село Клежани са изнасяли концерти на почти всички континенти - в Токио, Париж, Сингапур, Ню Йорк, Истанбул, Лондон, Лос Анджелис, Прага. "Те са най-великите изпълнители, които съм слушал”, казва за тях актьорът Джони Деп. Той познава групата от снимачната площадка на романтичната драма “Мъжът, който плачеше” (The Man Who Cried). Холивудският актьор е толкова впечатлен от таланта на музикантите, че ги кани нееднократно да свирят в дома му.
Всички заедно се появяват на сцената на британските музикални награди през 2002 г., когато румънските изпълнители печелят в категорията “Най-добра група от Европа и Близкия изток”.