Днес е изборът на нов Русенски митрополит след овакантяването на престола от патриарх Неофит, който ще бъде направен измежду 9 епископи.

Първият етап – епархийският избирателен събор, ще се състои в Русе след литургията в храма "Света Троица". Той ще бъде ръководен от Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овакантения Русенски епархийски престол. Вторият етап – изборът от страна на Светия Синод, ще се състои на 23 март, съобщи протосингелът на Русенска митрополия архимандрит Виктор Мутафов.

24 епархийски избиратели ще пуснат своя глас за двама измежду деветимата кандидати. За митрополитския престол са предложени Крупнишки епископ Инокентий, Месемврийски епископ Иаков, Тивериополски епископ Тихон, Стобийски епископ Наум, Велички епископ Сионий, Драговитийски епископ Даниил, Траянополски епископ Киприан, Браницки епископ Григорий и Главиницки епископ Йоан. Половината от епархийските избиратели са свещеници, останалите са миряни от четирите духовни околии на Русенска епархия – Русенска, Разградска, Поповска и Тутраканска.

Излъчените от епархията избиратели ще се съберат в катедралния храм на града "Света Троица" и след отслужването на св. Литургия в Русенската митрополия ще пристъпят към избора на двама от листата на достойните епископи кандидати за митрополитския престол, които съберат повече от половината от гласовете им.

Ако Св. Синод на заседанието си на 22 март счете избора за валиден, в следващата неделя - 23 март - ще се състои и Каноническият избор, при който от тези двама епархийски избраници митрополитите от Св. Синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новия Русенски митрополит.