През 2022 г. общият износ на вино от Република Северна Македония е достигнал 58 млн. евро, което е ръст от почти 9 млн. евро спрямо износа през 2021 г., посочи премиерът Димитър Ковачевски, който заедно с министъра на земеделието, горите и водите Люпчо Николовски, посети днес Ресава, района на Тиквеш, където с традиционната резитба на лозето бе отбелязан Денят на лозарите Св. Трифон.
С нарастването на износа за трета поредна година страната отбелязва ръст на износа на бутилирани вина, посочи Ковачевски, като добави, че местното производство вече е стабилизирано и годишното производство на грозде е около 270 000 тона годишно, а средногодишното производство на вино е около 100 милиона литра.
По думите му и тази година са предвидени средства за малки семейни изби, които ще могат чрез безвъзмездна помощ от 10 000 евро да инвестират в своя бизнес, а освен това за първи път ще бъдат подпомогнати малки производители с грант от 5000 евро, с които ще имат възможност да закупят оборудване за производство и опаковане на вино.  Ковачевски съобщи още, че се подготвя нов закон за виното, който е в съответствие с регулациите на ЕС. 
В Република Северна Македония има около 22 400 хектара лозя, от които се произвежда вино, като червеното вино доминира с около 80 процента във винопроизводството в страната, а празникът се отбелязва навсякъде в Република Северна Македония.