Бразилия е отстъпила под натиска на САЩ, отказвайки на два ирански военни кораба да акостират в пристанището на Рио де Жанейро, предаде Ройтерс, като се позова на добре осведомени американски официални представители.
Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва се готви да посети Вашингтон, за да се срещне по-късно днес с президента на САЩ Джо Байдън.
Решението на Бразилия е жест към сближаване на връзките с администрацията на Байдън, след като американско-бразилските отношения се влошиха по времето на предшественика на Лула да Силва, бившия крайнодесен президент Жаир Болсонаро. Тази стъпка е направена въпреки отдавнашното противопоставяне от Лула да Силва на санкциите, наложени от САЩ срещу Иран, тъй като бразилският президент се застъпва за неутрална външна политика.
Иранските кораби сега са оторизирани да акостират в пристанището на Рио де Жанейро между 26 февруари и 3 март тази година, съобщи министерството на външните работи на Бразилия.
Според пряко запознат със ситуацията американски официален представител изгледите да има акостирали ирански военни кораби в Рио де Жанейро преди срещата на Лула да Силва с Байдън би било нещо неприятно, което са искали да избегнат. Имало е многобройни неофициални разговори на много различни нива, каза американският представител и добави, че е добра новина датите да не съвпадат.
Бразилски военни източници потвърдиха, че правителството на Бразилия чрез министерството на външните работи е определило по-късни дати, като е забранило на иранските военни кораби да акостират сега в Рио де Жанейро.