Посолството на Сирия в Армения отправи призив за дарения в подкрепа на жертвите на земетресенията, които в понеделник разлюляха страната, предаде арменската новинарска агенция АРМЕНПРЕС за БТА.
Посланичката на Сирия в Армения Нора Арисян заяви пред АРМЕНПРЕС, че много хора в Сирия се нуждаят от помощ след опустошителните трусове. Посолството очаква дарения под формата на финансови средства и продукти от първа необходимост.
"Преди всичко искам да благодаря на правителството на Армения за изпращането на спасителен екип и хуманитарна помощ в подкрепа на хората в Сирия. Тази подкрепа се оценява високо в Сирия. Това е значителна проява на силните връзки между двете страни. Народите на Сирия и Армения са приятели от много векове", заяви посланичката.
Арисян отбеляза, че за съжаление не може да бъде открита банкова сметка за набиране на средства поради западните санкции. Днес Сирия е изправена пред трудна ситуация при ликвидирането на последиците от опустошителното бедствие. Възможностите за транспортиране на ранените с линейки са силно ограничени. Спасителите не могат да използват тежка техника поради недостиг на гориво.
Посланичката отново благодари на арменското правителство, което бе едно от първите отзовали се. Тя заяви, че според нейната информация арменското правителство ще предостави самолети за транспортиране на хуманитарната помощ, събрана по време на акцията за набиране на средства и апел за дарения за Сирия. Междувременно сирийската авиокомпания "Шам уингс" (Cham Wings) е готова да транспортира помощта до Сирия безплатно. 
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и АРМЕНПРЕС.)