Една от най-добрите състезателки по спортна стрелба на пистолет за последното десетилетие Анна Коракаки от Гърция ще вземе участие в тазгодишното издание на международния турнир на пневматично оръжие "Гран При София", който започва в петък -10 февруари и ще продължи до неделя - 12 февруари, съобщиха от Български стрелкови съюз. 
Олимпийската шампионка на 25 метра и носителка на бронзов медал на 10 метра от Игрите в Рио 2016 Коракаки ще стреля в дисциплината 10 метра пистолет на предстоящата надпревара.
Гъркинята е Европейска и Световна шампионка на 10 и 25 метра пневматичен пистолет, като на последния Световен шампионат в Египет спечели сребърното отличие и квота за Париж 2024. 
Основна конкурентка ще й бъде най-добра българска състезателка Антоанета Костадинова, която също си осигури участие на следващата Олимпиада. 
Двете са в отлични взаимоотношения през годините и основната причина за идването на гръцката суперзвезда в стрелбата е именно приятелството й с Костадинова. 
В турнира "Гран При София" 2023 ще участва и братът на Анна - Дионисис, който също е национал на Гърция и неин партньор в микс състезанията. Международният турнир за юноши, девойки, мъже и жени на пушка и пистолет ще се проведе отново в хандбалната зала на Националната спортна академия, на 30 електронни мишени и ще стрелят близо 100 състезатели от България и чужбина. 
В дисциплината пневматична пушка зрителите ще видят най-добрите български състезатели Антон Ризов и Таня Ризова, които през тази седмица станаха за поредна година Държавни шампиони при мъжете и жените. 
Официалното откриване на шампионата ще бъде в петък от 16:00 часа, като сред официалните гости ще бъде друга легенда на спортната стрелба и настоящ министър на спорта Весела Лечева. Веднага след церемонията в залата ще бъдат наградени и най-добрите стрелци на България за 2022 година.