Правителството на Словения реши на телефонно заседание, че чрез механизма на ЕС в областта на гражданската защита страната ще изпрати на Турция хуманитарна помощ на стойност от 451 400 евро, предаде Анадолската агенция.
Половината от средствата за хуманитарна помощ ще бъдат приети от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец в помощ на населението на Турция след земетресението, ударило южната част на страната. Останалите средства ще бъдат изплатени от Словения в Задграничния фонд за Сирия в рамките на финансовия механизъм на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН.
Средствата за хуманитарна помощ след земетресенията в Турция и Сирия ще бъдат предоставени на населението от фискалния резерв на Словения, поясниха от Министерството на външните работи, цитирано от Анадолската агенция.
По-рано тази седмица Словения изпрати специалисти за оценка на състоянието и съгласуване.
Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в южния турски окръг Кахраманмараш са усетени в още девет окръга, като са засегнали най-малко 13 милиона души. Броят на хората, които са загубили живота си при земетресенията в Южна Турция, е нараснал до 14 014, а на ранените - до 63 794.