„План Б“ не е преместваем обект, а строеж. Затова кметът на Русе Пламен Стоилов правилно е издал заповед за събаряне на незаконно построеното заведение, което по документи се води „Парк-кафе-бистро“. Това реши Административния съд в Русе и отхвърли като неоснователни жалбите на Христина и Красимир Дакови, които оспорваха кметската заповед за премахване на самото кафене. Решението обаче не е окончателно и със сигурност ще се обжалва пред Върховния административен съд. Все още не е ясно обаче какъв е статутът на слънцезащитното съоръжение към заведението, за което има отделна заповед за събаряне и се води друго дело, по което предстои съдът да се произнесе.
„Това е изненадващо решение, но няма драма. Продължаваме напред и ще обжалваме“, категоричен бе Красимир Даков.
И отново заяви, че има издадени разрешителни, към чиито норми се е придържал и спазвал.
Това, че „План Б“ е сглобяемо, не го прави преместваем обект, се сочи в мотивите на съда. Затова магистратите сметнаха, че степента на техническа сложност на изпълнението, начинът на закрепване към терена и солидните довършителни работи към него го правят строеж, а не преместваем обект. Още повече, че габаритите на заведението далеч не са като на павилион или барака, а то всъщност е с капацитет от 120 души, като в него има не едно или две помещения. Затова правилно РДНСК-Шумен го е определила като строеж четвърта категория, за какъвто трябва да има одобрен технически проект и издадено разрешение за строеж. А то всъщност няма. И съответно правилно кметът Стоилов е разпоредил обектът да се премахне, тъй като е построен в разрез с правилата.
Сагата със заведението започна през юли, когато въпросните заповеди за събаряне бяха издадени. Най-потърпевш от цялата история се оказа главният архитект Симеон Рангелов, който оттогава е в болнични. Той трябваше да отговаря на въпроси на специално сформирана дисциплинарна комисия, която трябваше да излезе със становище дали Рангелов е нарушил правилата, като е дал разрешение за изграждане на заведението. Това обаче така и не стана, а постът на главния архитект оттогава е поверен временно на Живка Бучуковска.
Самото дело, с което Даков обжалва издадените заповеди, започна през октомври. Бизнесменът трябваше да покрие хонорарите на трите вещи лица от Плевен - строителния инженер Силвия Стефанова, арх.Николай Касабов и геодезиста инж.Милко Червенков. Тяхното становище бе, че не е невъзможно заведението да се премести с кран, дори и с хеликоптер. Според тях преместването му ще бъде трудно по-скоро заради големите му габарити, които при извозване биха запушили улици или повредили имоти и автомобили, отколкото заради техническите му параметри. А в ролята на активно задаващ въпроси по време на заседанията влезе самият Даков, който обясни, че по негови изчисления вложеният метал в заведението тежи около 18 тона.