Археолози са открили голям култов комплекс от ранното Средновековие в местността Градище край прохода Вратцата. Това стана ясно по време на лекцията „Археологическите разкопки в местността Градище, до прохода Вратцата, през 2022 г. и резултатите от проучванията от предходните години“ на тазгодишните зимни четения, организирани от Регионалния исторически музей във Враца. Четенията са посветени на 70-ата годишнина от създаването на музея.  Лекцията изнесе ръководителят на разкопките през последните години археолога доц. Нарцис Торбов.
Археологическото проучване в местността започва 2007 година. Три години по-късно продължава с проучването на църква № 2, която е от времето на ранна Византия. От 2013 г. до 2022 г. са разкрити и помещения, разположени пред входа на църквата.
„Църквата и помещенията пред нея са от VI век и тяхното изграждане е пряко  свързано с управлението на император Юстиниян и император Юстин, и съпругата му София. Разкриването на тези 3 помещения и самата  църква свидетелстват, че по времето на ранното средновековие на мястото е имало голям култов комплекс“, обясни за БТА доц.Торбов. 
При разкопките са намерени множество монети от този период, фибули, украшения за коса, стъклени мъниста и части от стъклени предмети – столчета и дръжки на чаши.
Доц. Торбов сподели още, че мястото е много трудно за разкопки заради големия наклон на терена и голямата денивелация, която се получава при разкриването на отделните части от комплекса. Той се надява проучването в местността Градище да продължи и през тази година с подкрепата на РИМ Враца и Общината. 
Следващата тема ще е на 15 февруари и ще е за спасително проучване през 2022 г., по трасето на път Е-79, в района на с.Лютидол. За направените открития ще разкаже ръководителят на проучването Александра Петрова.