Британският крал Чарлз Трети прие за първи път на аудиенция украинския президент Володимир Зеленски в Бъкингамския дворец в Лондон, която украинският лидер определи като "наистина специална", предадоха Пи Ей Мидиа и ДПА.
Зеленски беше облечен с традиционните си зелени военни дрехи, когато пристигна в резиденцията на британския монарх този следобед.
Украинският президент е на първата си визита във Великобритания от началото на руската инвазия в Украйна и в обръщението си към британските депутати в Уестминстър хол каза, че ще използва възможността да благодари на Чарлз Трети от името на всички украинци за подкрепата, която монархът е демонстрирал за страната му още докато е бил принц на Уелс.
Зеленски каза, че аудиенцията при краля е била "наистина специален момент" и не пропусна да спомене военната служба на Чарлз Трети в кралските военновъздушни сили в миналото, като каза: "Кралят е пилот на военновъздушните сили, а в Украйна днес всеки пилот на ВВС е крал".
Украинският президент каза в пламенната си реч пред депутатите в Уестминстър хол: "Днес ще имам честта да бъда приет от Негово Величество краля. Това ще бъде наистина един специален момент за мен, за нашата страна. В частност, защото ще изразя пред него благодарността на всички украинци за подкрепата, която Негово Величество демонстрира за тях, докато още беше принц на Уелс".
През май 2022 г. Чарлз Трети, който тогава беше принц на Уелс, се изказа за "кошмарната ситуация" в Украйна по време на пътуване в Румъния за среща с украински бежанци, напуснали родината си.
Говорейки с помощта на преводач Чарлз каза на група украински бежанци: "Съчувстваме на кошмарната ситуация в Украйна. Продължаваме да се молим".
В миналото Чарлз стана известен с острите си нападки срещу руския президент Владимир Путин и анексията на Крим. Той предизвика дипломатически скандал, когато по време на дипломатическа визита в Канада през 2014 г. сравни Путин с Хитлер, припомня ДПА.