Правителството на Косово одобри трите споразумения, подписани в рамките на Берлинския процес между шестте страни от Западните Балкани през ноември миналата година, предаде за БТА агенция КосоваПрес.
На днешното си заседание косовското правителство одобри споразумението с Босна и Херцеговина за свободно движение с лични карти, споразумението за признаване на професионалните квалификации на лекари, зъболекари и архитекти в контекста на Централноевропейското споразумение за свободна търговия и споразумението за признаването на дипломите за висше образование в рамките на Западните Балкани.
Министър-председателят Албин Курти каза, че ратифицирането на тези споразумения е показател за отдадеността и ангажимента на Косово към регионалното сътрудничество.
„Гражданите на Република Косово и гражданите на Босна и Херцеговина ще се движат свободно само с лични карти. Със споразумението за признаване на квалификациите за висше образование ще бъдат признати дипломите на публичните институции за обществено образование на шестте страни от Западните Балкани с опростени и безплатни процедури. Това ще премахне ключова пречка пред мобилността на студенти, преподаватели и работна сила в рамките на региона. Със споразумението за признаване на професионалните квалификации става възможно лекари, зъболекари и архитекти да практикуват свободно във всяка от шестте страни на Западните Балкани“, добави Курти.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)