Изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов заяви, че търговските вериги слагат 80 процента надценка на млечните продукти. От месеци цените на млечните продукти наистина растат, и то главоломно и това до много голяма степен е причина да откаже българите да купуват и консумират млечни продукти. Мисля, че е крайно време да посочим основната причина за поскъпването – много високите надценки на търговските вериги, посочва Николай Маринов, цитиран от пресцентъра на компанията.
Според данните от търговския отдел на "Ел Би Булгарикум" цената на млякото, сиренето и кашкавала в магазина би била поносима, ако не са изискванията на търговските вериги. След безбожните им такси за предлагане на продукти от 20-30 процента, те си слагат още около 50 процента и така реалната надценка става 80 процента, посочва още Маринов.
Според него дали скоро цените ще паднат зависи от политиката на големите търговски вериги. Малките магазини не слагат големи надценки. Млекопроизводителите също изпитваме трудности, изкупната цена на млякото се вдигна, цените на торовете и горивата се увеличиха, но не си позволяваме рязък скок на продукцията, допълва изпълнителният директор на дружеството. 
Според него, за да спре поскъпването, държавата трябва да си влезе в ролята и да задейства всички механизми. И самите търговци трябва да следват стриктно принципите на реалната пазарна икономика и да не прилагат недопустими практики, посочва още Маринов.
По отношение на търговските вериги и за евентуалния им "принос" в поскъпването на храните, вчера, в интервю за БТА, Яна Иванова - изпълнителен директор на сдружението "Храни и напитки България" изтъкна, че страната ни вече е транспонирала директивата за нелоялните търговски практики. Не мисля, че някоя от веригите в България си позволява да прилага нелоялни търговски практики, допълни Иванова.
Също вчера, служебният премиер Гълъб Донев заяви, че ще бъде въведен ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, независимо дали са магазини на големите търговски вериги или малки квартални магазини. Донев каза това след среща в Министерския съвет, на която заедно с министри и представители на различни институции бе извършен анализ на ценообразуването на хранителните стоки. "Установихме разлика между цените от производител, през търговеца, до щанда в магазина. И то разлики от 20 до 30 процента и повече", посочи премиерът.