България вече има трима представители в Залата на славата по гимнастика в САЩ. След олимпийският шампион Стоян Делчев, който беше приет през 2008 година и олимпийският вицешампион Йордан Йовчев, който стана член през 2016 година, преди няколко дни това признание получи и дългогодишният състезател в националния отбор по акробатика Владимир Владев.
Владимир Владев е европейски шампион и световен вицешампион на двойки мъже заедно с партньора си Румен Лачков от 1993 и 1994 година. Двамата имат над 20 отличия от световни и европейски първенства, световни игри и световни купи.
Роденият в Сливен акробат, който до скоро беше треньор на американския национален отбор, получи голямото признание заради огромния принос за развитието на спортната акробатика.
"Всичката работа, която свърших, през всичките тези години най-накрая беше разпозната от федерацията и от останалата част на света. Надявам се всички, които ме познават и които са допринесли за моето развитие в България и в Америка, да празнуват заедно с мен. Това не е работа за един човек. Това е работа за много хора и аз благодаря на всички, които са допринесли за моето развитие", каза Владимир Владев от Тексас за БНР.
"Успехът ми се дължи на много работа. Много работа, много слушане, много учене във всяко едно отношение - на закони, на гимнастика, на език, разбира се, защото това е едно от най-важните неща. Те възможностите са неограничени в САЩ, но без работа и без мислене, без образование няма как да се получи", допълни световният вицешампион от 1994 година.
"Пътят до успеха ми отне 20 години. Започнах като треньор. После създадох малък клуб, после взех цяла зала. През това време работех не само за развитието на състезатели за националния отбор, но се занимавах и с начинаещи. Постепенно с работата и със знанието, и благодарение на това, което постигнаха състезателите ми, федерацията започна да ме вижда по-добре. Започнаха да ме канят на различни майсторски класове и да водя семинари. Там показвах знанията, които нося от България. Признаха ме. Бях в селекционния комитет за националния отбор, но след като станах селекционер излязох от там, защото такива са правилата. 10 години бях треньор на националния отбор, но ппреди година и половина се оттеглих от този пост. Направих го след като моя женска двойка спечели сребърните медали на последното Световно първенство. Сега искам да обърна повече внимание на семейството си", разказа още европейският първенец от 1993 година.
Владимир Владев не се е прибирал в България от 19 години, но въпреки това следи развитието на акробатиката у нас.
"Следя развитието на спорта в България. Когато ходя по световни първенства и турнири се виждам с колегите от България. Виждам се с Недко Костадинов, генерален секретар на Българската федерация по акробатика, с Николина Христова, член на Техническия комитет по акробатика към Международната федерация, с Николай Иванов, член на Европейската гимнастика. Обменяме опит с треньорите. Моят наставник Кирил Минков се прибра в България, защото той също беше в Америка. Поддържа връзка с родината. Знам, че в Сливен нещата в този спорт, благодарение на Виолета Бинева, се развиват доста добре. В момента тук в моята зала работя с отбор от 50 деца, а в цялата зала изобщо са около 500. В момента подготвям седем състезатели, които след няколко седмици ще участват на международен турнир в Португалия", добави Владев.