Американският президент Барак Обама заяви, че продължава да се надява на дипломатическо решение за Крим, но предупреди за "последици" за Русия, ако не бъде намерено такова решение.

Президентът говори в Белия дом, докато държавният секретар Джон Кери провежда последни разговори в Лондон с руския си колега Сергей Лавров за прекратяване на кризата преди референдума в Крим в неделя за присъединяването му към Русия.

"Ние продължаваме да се надяваме, че може да бъде намерено дипломатическо решение, но САЩ и Европа са обединени не само по въпроса за суверенитета на Украйна, но също и относно идеята, че ще има последици, ако суверенитетът продължава да се нарушава", заяви Обама след срещата си с ирландския премиер Една Кени.

Вашингтон съобщи, че смята разговорите в Лондон и събитията около референдума за последен шанс за Русия да предотврати санкции от ЕС и САЩ заради нахлуването си в Крим. Обама определи действията в украинската област като нарушение на международното право и има информации, че санкции срещу ключови руски политици и бизнесмени могат да бъдат одобрени още в понеделник.