Датският гигант в корабоплаването "А.П. Мьолер-Мерск" (A.P. Moller-Maersk) съобщи, че по-малкото контейнерни пратки и спад на тарифите за товари вероятно ще доведат до четирикратно намаляване на печалбата му през настоящата година спрямо отчетените рекорди през 2022 г., предаде Ройтерс.
Базираната в Копенхаген "АП Мьолер-Мерск", която транспортира стоки за търговци като "Уолмарт" (Walmart), "Найки" (Nike) и "Юниливър" (Unilever), повиши прогнозата си за печалба на два пъти през миналата година, тъй като скокът на потребителското търсене и свързаните с пандемията струпвания на кораби, чакащи да влязат в пристанищата, повишиха цените на товарите.
Оттогава насам обаче цените на товарите се сринаха предвид опасенията от рецесия и намаляващите ефекти от засиленото търсене с отминаването на пандемията от КОВИД-19.
През настоящата година "А.П. Мьолер-Мерск" очаква глобалното търсене на контейнери за превоз по море да спадне с до 2,5 на сто на годишна база, а складовите наличности да намалеят.
Компанията предвижда основната й печалба преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) да намалее до диапазона 8-11 милиарда долара през 2023 г. в сравнение с 36,8 милиарда долара през миналата година.
Прогнозата е под очакваните от анализаторите 11,9 милиарда долара.
"Насоките за 2023 г. се основават на очакването, че корекцията на складовите наличности ще бъде завършена до края на първото полугодие, което ще доведе до по-балансирана среда на търсене", пише в съобщение на компанията, разпространено до медиите.
Тарифите за товари са поевтинели с близо една четвърт през четвъртото тримесечие спрямо предходното тримесечие, посочиха от компанията.
За последното тримесечие на миналата година основната печалба на дружеството преди данъци, такси, лихви и амортизация е възлизало на 6,52 милиарда долара, докато през същото тримесечие на 2021 г. показателят достигна 7,99 милиарда долара.
За същия период приходите й са спаднали до 17,8 милиарда долара, тъй като броят на контейнерите, превозвани чрез кораби, е бил с 14 на сто по-малко.
"А.П. Мьолер-Мерск" е една от най-големите корабни компании в света с пазарен дял от около 17 на сто.