Футболният специалист Иван Славов смята, че в момента са много малко българските футболисти, които имат качествата и самочувствието да играят гръцката Суперлига.
Славов от ноември главен скаут в първодивизионния ОФИ Крит и работи във взаимодействие с бившия наставник на Лудогорец (Разград) Валдас Дамбраускас, който е старши треньор на отбора.
Той вече има богат опит в скаутската и анализаторска дейност. Пловдивчанинът започва работа в английския гранд Арсенал през 2018 година при тогавашния главен скаут на лондончани и настоящ спортен директор на германския Щутгарт - Свен Мислинтат, а след това в България е тактически анализатор в щаба на Красимир Балъков в националния отбор през 2019 година. В последствие заема същата позиция ЦСКА 1948 през сезон 2020/2021, а през следващата кампания той е част от екипа на Азрудин Валентич в Ботев (Пловдив).
През лятото на 2022 година Славов е назначен за главен скаут на АПОЕЛ Никозия, но в средата на октомври напусна по собствено желание след по-малко от четири месеца работа за кипърския първодивизионен футболен гранд поради разминавания със спортно-техническото ръководство по въпросите за стратегията за селектиране на играчи, както и заради неизплатени възнаграждения.
"Трудно е да си българин в чужбина. Има хора с качества в българския футбол, но ни нямат доверие. За мен беше малко по-лесно, защото съм израснал в Гърция, знам езика. Гръцката Суперлига е на много високо ниво, най-високото от всички първенства на Балканите. Отборите играят със сериозен интензитет, страхотно са подготвени физически и могат да показват тотален футбол през всичките 90 минути", коментира Славов в интервю за БТА.
"След АПОЕЛ имах няколко варианта, включително и завръщане в България. Но амбициозният проект на ОФИ ме привлече. От три месеца съм тук, работи се приятно и се чувствам като у дома си. Целта ни е място в шестицата и квота за европейските турнири. С треньора Валдас Дамбраускас се разбираме много добре, както и с изпълнителния директор. Аз имам пълната власт за селекцията. Доволни сме от свършеното през трансферния период тази зима. Успяхме да привлечем например един играч от Спортинг Лисабон - Луис Фелипе. Сега вече мислим за лятото, когато да подсилим още състава. Радващото е, че и отборът играе все по-добре", добави той.
След колебливо начало на кампанията ОФИ подобри резултатите си и вече се изкачи на десетото място, като има само една загуба в последните си седем мача от първенството и то от гранда Олимпиакос с 1:2 като гост.
"Нивото в Гърция наистина е доста високо. В момента не много български футболисти могат реално да заиграят с успех тук. Един от тях е Кирил Десподов, към когото имаше реален интерес от Олимпиакос и Панатинайкос. Антон Недялков също може да бъде част от някой от отборите от топ 4. Кристиян Малинов - евентуално в клуб от средата на таблицата. От по-младите - Илия Груев и Андриан Краев. Това са", смята Славов.
В момента в гръцкия елит играе само един българин и това е бившият национал Иван Горанов, който е част от последния в класирането Ламия.
Иван Славов счита, че големият проблем за развитието на българския футбол са липсата на подготвени кадри и добра инфраструктура.
"Преди години нивото на футбола в Гърция не беше високо, но се вложиха сериозни финанси в изграждането на инфраструктура. Дори малките клубове имат кокетни стадиони с прекрасни терени, осветление. Освен това се взеха качествени треньори и специалисти, подобри се цялата структура и резултатите са налице", заяви Славов.
"В клубовете в България няма кадри, липсват достатъчно подготвени хора - скаути, анализатори, спортни директори. Няма как да се изгради солидна основа без тях. На повечето места няма визия, няма познания за развитие на успешен спортен проект. Изоставаме много. В модерния футбол клубовете имат цели щабове с анализатори, които помагат за подготовката и развитието на играчите. В България например може би единственото работещо скаутско звено е на Лудогорец. От друга страна не може един спортен директор да да няма специфичните знания и умения за водене на преговори, да не знае езици. На тези неща тук се държи много и им се обръща сериозно внимание. В България много неща трябва да се променят, за да може наши футболисти отново да заиграят във водещите първенства", каза още той.