Китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) награди 80 български студенти с по 2000 евро (2140 щатски долара) под формата на стипендии, които ще им бъдат предоставени по стипендиантската програма на компанията "Семена за бъдещето" (Seeds for the Future), съобщи агенция Синхуа.
На церемонията по награждаването, проведена вчера в София, Уан Пън, изпълнителен директор на "Хуавей" за Южните Балкани, е заявил, че компанията вярва, че качественото образование и практика трябва да са достъпни за всички млади хора, във връзка с което и е създала тази програма за стипендии, за да насърчи изявените студенти.
От българска страна Димитър Данчев, заместник-министър на икономиката и индустрията, е казал, че насърчаването на развитието на устойчиви високотехнологични компании е основен приоритет на министерство. За постигането на това са необходими квалифицирани кадри, е добавил той.
Данчев е поздравил компанията за инициативата да открие и даде възможност на талантливи български студенти да се включат в програмата, която осигурява безплатен достъп до платформа с 47 курса в областта на науката, технологиите и икономиката. Програмата се осъществява в партньорство с 10 от най-престижните университети в страната, представители на работодателите и бизнеса, обясняват от Министерството на икономиката и индустрията.
Очакваме до пет години секторът "Информационни и комуникационни технологии" да бъде водещ по приходи в българската икономика, прогнозира също така Данчев.