Писателят Марио Варгас Льоса, който е Нобелов лауреат за литература от 2010 г., ще получи в сряда вечер своята шпага като член на Френската академия. В четвъртък Льоса ще стане официален член на Академията. 
Романистът от Перу, който е 86 години, вече е член на Академията в Перу и Кралската академия в Испания. През ноември 2021 г. той беше избран и за член на Френската академия.
Кандидатурата на "франкофила" Льоса, както го нарече Франс прес, беше приета много добре. Смята се, че неговото присъствие ще издигне престижа на институцията, която изпитва затруднения в запълването на свободните си места. 
В четвъртък Марио Варгас Льоса ще изнесе традиционната за всеки нов член реч в чест на своя предшественик - философа Мишел Сер (1930-2019), заемал кресло номер 18 на Френската академия. Тази реч е написана с помощта на френския преводач на Льоса - Албер Бенсусан. 
Избирайки Марио Варгас Льоса за член на Френската академия, институцията не само игнорира факта, че той никога не е писал на френски език  - това не е задължително условие за членство - но игнорира и възрастта на писателя. Льоса е роден през 1936 г., а членовете на Академията не трябва да са над 75-годишна възраст към датата на приемането.