Изключително тежка е обстановката в градовете Кахраманмараш, Пазарджък и Хатай, засегнати много силно от унищожителните трусове в Южна Турция с магнитуд до 7,7. 5894 е броят на жертвите в Турция по най-нови данни, близо 35 000 са ранени. Много хора се смятат за изчезнали.
Без прекъсване продължават дейностите на спасителните екипи за намиране на оцелели.
При пътуване край Кахраманмараш и Пазарджък се вижда, че сградите в градовете са напълно сринати.
Пътуването от Адана до близкия до Сирия град Газиантеп, което отнема около три часа, продължава над шест часа. Затворена за движение е магистралата, като по нея се движат само техника и линейки. Задръстванията по обиколния маршрут до Газиантеп продължават часове. Пътят Газиантеп - Нурдагъ е бил затворен, участъкът бе затворен за движение късно снощи.
Асфалтът на пътищата е напукан и нагънат вследствие на трусовете.
На фона на ужаса, обхванал хората, вчера дойде положителна новина от град Нигде, окръг Газиантеп, където след 28 часа изпод отломките на рухнал блок бе извадена майка с трите й деца, информира Анадолската агенция.
По последни данни жертвите в Газиантеп са над 500, ранени са близо 5000. Частично се е срутил хилядолетният замък Газиантеп, част от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.
Въпреки големи брой на жертвите ситуацията в Газиантеп е много по-добра, отколкото в няколко други градове, сред които Кахраманмараш, Пазарджък и Хатай.
На много места в града няма вода, но има ток. В Кахранамараш, Пазарджък и Хатай от много време няма и ток.
Членове на многочленно семейство от Хатай, успяло като по чудо да се спаси от ужаса там, разказаха пред БТА, че ситуацията в града им е апокалиптична. Повечето сгради в града са се срутили, техни близки и роднини са загинали, в града няма ток, вода, интернет. Цялото семейство спи в лоби бара на хотел, тъй като всички се страхуват от нови трусове и не смеят да се настанят в стаите в по-високите части на хотела.
Всички в хотела – рецепционистът, друга служителка, както и семейството от Хатай казват пред БТА, че в тази част на Газиантеп на практика е сигурно. Стените в хотела и таванът обаче също са напукани от трусовете и в сградата няма течаща вода.
За гостите на хотела е подсигурена минерална вода, мокри кърпички чай.
На фона на ужаса от жестоката трагедия хората остават изключително дружелюбни, като предлагат предлагат помощ за всичко и запазват хладнокръвие и спокойствие и дори опитват да се усмихват.