Национален пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) ще бъде открит днес в Самоков.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, областния управител Радослав Стойчев и кмета на общината Владимир Георгиев, ще прережат лентата в присъствието на представители на държавната и местната власт, ръководители на културни институции, журналисти и приятели на БТА. Събитието ще започне с водосвет.
Откриването на пресклуб на БТА в Самоков стана възможно, след като на 17 януари бе подписан договор между генералния директор Кирил Вълчев и кмета на Самоков Владимир Георгиев. Националният пресклуб на БТА се намира на площад „Захари Зограф“ номер 1.
Официалното откриване ще се състои в ден, важен за община Самоков. Това е денят, в който Самоков чества 110 години от Булаирската епопея. Ще има тържествена заря-проверка пред сградата на читалище-паметник „Отец Паисий - 1859“ – град Самоков и спектакъл на Представителния ансамбъл на въоръжените сили в салона на читалището.
Агенцията не е имала щатен кореспондент в града, но Софийският окръг е бил покриван от кореспонденти, отговарящи за целия окръг, наричан днес област. Имената на кореспондентите са Тодор Гарванов, Илия Наумов, Недялка Илиева, Цанка Стойчева, Радка Модева и Елена Димитрова. Самоков присъства в новините на БТА благодарение на тези кореспонденти.