Шеф на партията на европейските консерватори обвини социалистите за най-тежкия корупционен скандал в ЕС от десетилетия насам - необичайно рязка политическа атака, която е сигнал за потенциална тактика на изборите в Европа през 2024 г., съобщи „Политико“.
"Това е проблем на социалистите", заяви в интервю за "Политико" Танасис Баколас, генерален секретар на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП). 
Нелустросаната оценка отиде по-далеч от тази на други лидери на ЕНП, които досега избягваха да използват разследването за корупция, за да печелят точки на гърба на своите съперници. Тя показа, че ЕНП може би преминава към по-твърд и партиен режим на кампанията преди европейските избори догодина, като се има предвид ключовата роля на Баколас в изготвянето на посланията на партията.
Групата на Социалистите и демократите (С&Д), твърди Баколас, не е поела отговорност за т.нар. скандал "Катаргейт", при който бяха арестувани четирима души, свързани със С&Д, включително един от заместник-председателите на групата в Европарламента.
"Кой вдига ръка и казва: "Аз нося отговорност за това, което се случи?". Кой казва: "Трябва да се вгледам в собствените си редици?". каза Баколас, говорейки от офиса си в Брюксел. 
Досега това е била ЕНП, твърди той, посочвайки плана на председателката на Парламента (и член на ЕНП) Роберта Мецола, която предложи 14 реформи, насочени към повишаване на отчетността и прозрачността в Европарламента.
"Роберта Мецола направи това за целия парламент. Не съм чул същото от социалистите", каза той.
С&Д  казват, че подобни забележки са неоснователни.
Според Баколас обществеността е останала с впечатлението, че "всички в Европейския парламент са лоши и корумпирани" - нещо, което С&Д са можели да избегнат, като поемат отговорността за скандала, каза той.
"Социалистите щяха да спечелят уважение от това", добави той. "И щяха да укрепят парламентарната система, щяха да дадат повече права на колегите си в Парламента."
Други високопоставени членове на ЕНП предупредиха, че не трябва да се търси вина само  в техните съперници.
"Обвиненията не се отнасят до леви или десни, или северни или южни", заяви Мецола в дните след разкритията през декември, като призова членовете на ЕП "да устоят на изкушението да използват този момент за политическа изгода".
Заместник-председателят на Европарламента Райнер Виланд, който има шест мандата като евродепутат от ЕНП от Германия, също предупреди, че политиците са изправени пред загуба на доверие във всички области, ако реакциите се основават на това "кой политически цвят" е замесен. 
"Като цяло не вярвам, че хората от ЕНП са по-добрите хора", каза Виланд в интервю тази седмица. "Това може да се случи навсякъде."
Баколас заяви, че партията му предпочита да води предизборна кампания с позитивни послания. Но посочи, че лявоцентристките политически партии в целия ЕС "трябва да са притеснени. Защото преминаваме през период, в който хората искат добро ръководство, искат силни лидери, които могат да управляват добре и да постигат резултати за хората."