Канада и Тайван са се споразумели днес да започнат официални преговори за споразумение, което да насърчи двустранните чуждестранни инвестиции и да задълбочи тяхното партньорство, предаде Ройтерс. Тези разговори вероятно ще раздразнят Китай.
Тайван търси по-голяма дипломатическа и морална подкрепа от големите западни демокрации като Канада, тъй като се сблъсква с все по-голям военен и политически натиск от Китай, за да отстъпи пред претенциите на Пекин за суверенитет над острова. Поради тази причина Тайван се опитва да сключи повече търговски споразумения със западни страни.
В днешния си разговор водещият тайвански търговски преговарящ Джон Дън и министърката на търговията на Канада Мери Нг са обсъдили как Тайпе и Отава да работят съвместно, за да осигурят възможности за инвестиции в подкрепа на устойчивия растеж и осигуряването на работни места и в двете страни.
Разговорите за така нареченото "Споразумение за насърчаване и защита на инвестициите" съвпадат с плана на Отава да увеличи търговията и влиянието си в бързо развиващия се Индийско-Тихоокеански регион.
Тайванското външно министерство окачестви споразумението като "положителен напредък"  и обяви, че Тайпе ще работи, за да завърши преговорите възможно най-скоро.
Канада обяви в края на миналата година дългоочакваната си стратегия за Индийско-Тихоокеанския регион, която включва разходи за 2,3 милиарда канадски долара за насърчаване на отбранителната и кибер сигурност и справяне с пречките, които Китай създава. 
Търговията между Канада и Тайван през 2021 г. е била на обща стойност 10,2 милиарда канадски долара, което е увеличение спрямо 7,4 милиарда канадски долара през 2020 г., според официални данни.