Изграждането на нов мост над Дунав между Русе и Гюргево е реализирането на проекта „Подобряване на условията на корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав“ (FAST Danubе) бяха сред акцентите в разговора по видеоконферентна връзка между премиерите на България и Румъния Гълъб Донев и Николае Чука, съобщи правителствената пресслужба.
И двамата министър-председатели са отдали значение на добрата транспортна свързаност между страните, която е необходима не само за развитието на двустранното сътрудничество, но и за възможностите, които може да донесе за целия регион.
Обсъдена бе и темата Шенген.
„Пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенското пространство през настоящата 2023 г. година, въз основа на общо решение за двете страни следва да бъде наша съвместна цел. В наш взаимен интерес е да обединим усилията си, за да гарантираме подкрепата на всички държави-членки“, заяви Гълъб Донев и изтъкна значението на последователните и синхронизирани действия на България и Румъния за довеждане на процеса до успешен завършек. 
Двамата премиери бяха единодушни, че приемането на България и Румъния ще допринесе за по-доброто функциониране на Шенгенското пространство, ще осигури по-силно икономическо сътрудничество, но и по-добра защита на външните граници и това е в интерес на целия Европейски съюз.