България и Румъния подкрепят присъединяването на Сърбия към Европейския съюз и имат обща позиция по кризата в Украйна, която се отразява неблагоприятно върху региона, но се надяват, че може да се преодолее чрез по-пълноценен диалог между Киев и Москва. Това обявиха премиерите на трите страни, които се събраха в Русе, за да обсъдят въпроси от взаимен интерес, сред които Дунавската стратегия и пограничното сътрудничество. Срещата се проведе при засилени мерки за сигурност в хотел „Рига“.
Всички ние сме заинтересовани Западните Балкани да станат членове на ЕС възможно най-бързо, заяви премиерът Орешарски. Той съобщи, че с колегите му са одобрили декларация, която визира насоките на сътрудничество между трите страни, което в бъдеще ще се задълбочава.
Румънският премиер Виктор Понта уточни, че тристранното сътрудничество предстои да се институционализира, за да могат България, Сърбия и Румъния заедно да отстояват европейските си интереси по подобие на Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Той е поканил колегите си да подпишат такъв документ в Крайова, тъй като градът е на равно отстояние от трите столици. Понта заяви, че от голямо значение са общите проекти в областта на инфраструктурата, енергетиката, транспорта и отбеляза като успех реализирания втори мост на река Дунав.
Сръбският премиер Ивица Дачич коментира необходимостта трите страни заедно да търсят инвеститори за общи проекти, да работят по Дунавската стратегия и газопровода „Южен поток“. За Сърбия е много важно да бъде завършен транспортен коридор №10 и разработването на коридор №7, река Дунав, която сега почти не се използва от нас, каза Дачич.
След изявленията на тримата премиери започна пленарно заседание на правителствата на България и Румъния. След приключването му министрите на двете правителства подписаха 7 споразумения за двустранно сътрудничество. Те са в областта на регионалното развитие, земеделието, на външните работи, на отбраната, информационните технологии и съобщенията и в областта на младежта и спорта.
Двамата министър-председатели коментираха пред медиите, че България и Румъния са готови да влязат в Шенгенското пространство и че в Брюксел трябва да разберат това. Виктор Понта каза, че се надява тази година това да стане по отношение на летищата и морските граници, а скоро след това и за сухоземните.
Премиерите Пламен Орешарски и Виктор Понта валидираха пощенска марка по повод 135 години от установяване на дипломатически отношения между България и Румъния. Тя представлява стилизирано изображение на река Дунав, в която плуват две лодки с националните флагове на двете държави. Това е третата поред специална марка, символ на връзките между България и Румъния. 

Протестиращите от Средна кула и Долапите не успяха да говорят с Пламен Орешарски

Протестиращи от Средна кула и Долапите дойдоха вчера пред хотел „Рига“, където се проведе тристранната среща между премиерите на България, Румъния и Сърбия.
Те искаха да говорят с Пламен Орешарски за отложения проект за канализация. Недоволните гражданите скандираха, че искат канализация, носеха дори барабан, но до среща с премиера не бяха допуснати от засилената охрана и се наложи да се оттеглят през улицата. След известно изчакване протестиращите се разотидоха.
Както е известно, вече седмица жителите на двата квартала блокират пътя Русе-София с настояване проектът да получи финансиране, защото проблемът им не търпи отлагане. Снощи те пак затвориха платното, като обявиха, че ще го правят и през почивните дни.