Разумното отношение между България и Република Северна Македония преобладава „въпреки поведението на определени политически структури”,  каза в интервю за Телевизия 24 вицепремиерът по икономическите въпроси, координацията на икономическите отдели и инвестициите на Република Северна Македония Фатмир Битичи в отговор на въпрос дали напрежението между двете държави рефлектира върху икономическите отношения между България и Република Северна Македония. 
Според Битичи от икономическите субекти, с които Република Северна Македония комуникира, няма знак, че случващото се ще повлияе фактически на икономическите отношения на двете държави.
„Не можем да не отчетем стъпката, която направи тъкмо това правителство, за пръв път след толкова години имаме възможност да постигнем диверсификация на снабдяването с газ, точно през газопровода на България, защото българското правителство направи възможното да увеличи капацитета, а с това и количествата, които идват в държавата да не са само от руски газ”, посочи Битичи, според когото положителните сигнали по отношение на икономическите връзки между двете държави са повече от негативните.
По думите му фактът, че дори в периода, когато България не приемаше преговорната рамка за начало на преговори на Република Северна Македония с ЕС, икономическите отношения между двете държави са се развивали в положителна посока показва, че „бизнесът проявява повече разум, отколкото определени политици, които използват напрежението, за да отчетат няколко политически точки в повече в изборите, без да се интересуват от цената за това”.  
Според Битичи няма отстъпление от строителството на Коридор 8  и сега неговото значение е по-голямо отколкото преди 10 години, "защото той свързва съюзнически държави, членове на НАТО - Република Северна Македония, Албания и България", а фактът, че Република Северна Македония се намира на кръстопътя на Коридор 8 и Коридор 10 я прави още по-значима.  
Битичи подчерта, че правителството на страната за първи път започва работа за системно решение на недостатъците в инфраструктурата, а по отношение на изграждането на железопътната линия до България за първи път е осигурено финансиране, чрез грантове и заеми, има вече избрани компании за изграждането на първите два участъка,.  А по ж.п. линията се извършват строителни работи и от България и от Република Северна Македония, които имат стриктни срокове, към които се придържат.