Загиналият полицай Емил Шарков е прикривал с тяло и щит отстъплението на колегите си, когато е бил прострелян. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
"Колегата е прикривал изтеглянето на екипите. При изстрел е уцелен в горния ляв ъгъл на щита, който се завърта леко. При втория изстрел кинетичната енергия измества щита и куршумът прониква над визьора, в каската на колегата", разказа Лазаров. С това той потвърди информацията, че фаталният изстрел на Петко Петков е попаднал точно под каската на Емил Шарков и го е убил на място.

Емил Шарков вчера е отпразнувал 43-ия си рожден ден, след което тръгнал на смъртоносната акция. От думите на главния секретар на МВР става ясно, че стрелецът Петко Петков е бил под постоянна офанзива от полицаите. В три поредни години служители на реда са се опитвали да го изведат от дома му. Полицаи са ходили включително и за да го разпитват за десетките жалби, които той е подавал срещу свои съседи и учениците от училището, залепено до кооперацията, в която той живее. Дори и в този случай той е е заявявал на униформените, че: "А се приближат на по-малко от метър, а ще стреля". "Разговарях с районния инспектор, който е ходил преди дни при Петков, за да говори с него. Колегата ми каза, цитирам: "разговарях с него зад укритие". Мъжът не е излизал от години, той се е барикадирал в дома си. Майка му е разнасяла десетките му жалби до институциите, пазарувала и му вършела работата навън. По думите на Светлозар Лазаров тя не е пожелала да сътрудничи на властите и дори е била доста агресивна.

Главният секретар разкри още, че срещу Петков е имало образувани две досъдебни производства. Едното е още през 2012 година за незаконно притежание на оръжие, когато е изтекло разрешителното му за четири броя пушкала - две ловни пушки и две карабини. Той станал спец по въоръжението, тъй като известно време работел във военния завод "Аркус", а и бил ловец. Тогава полицията направила опит да отиде в дома му, за да изземе оръжията, но той категорично отказвал и ги заплашвал, че ще го стрелят.

На 10.02.2012 г. Районна прокуратура-Горна Оряховица са поискали Петко Петков да бъде въдворен в психиатрично заведение. Съдът се е произнесъл психопата да бъде доведен принудително. Тогава е била и организирана специализирана полицейска операция отново с участието на СОБТ. След като пристигнали екипите до дома на Петков се получило нареждане акцията да бъде прекратена заради опасността й.

В началото на 2014 г. следват поредната порция заплахи, но този път срещу учениците от съседното училище. На 12 март, когато е постъпил сигнал от директора на школото от МВР решават да дейсктват, за да спасят децата. Тази сутрин в 6 ч. барети от СОБТ са атакували дома на Петков. Той обаче започнал да стреля. След първата стрелба психопата обещал, че ще се предаде. В този момента баретите започнали да се изтеглят и да изчакат излизането на Петков. Вместо това обаче той започнал отново да стреля, убива Емил Шарков и ранява трима негови колеги.

По думите на главния секретар на МВР провала на акцията през 2012 г. е отказ от правосъдие и девалвация на тогавашното ръководство.