Най-малко 700 индийски камилари и техните семейства в областите Биканер, Джодпур и Джайсалмер се възползват от инициативата на неправителствената организация "Урмил симант самити" (Urmul Seemant Samiti), която инсталира четири охладителя за мляко, захранвани от слънчеви панели, на пешеходно разстояние от осем села в района, пише Ройтерс.
Охладителите могат да съхраняват между 500-1500 литра мляко всеки и струват 900 000 рупии (11 030 долара) за по-малките единици и 1,4 милиона рупии (17 289 долара) за най-големите.
Машините са проектирани да удължават срока на годност на млякото с поне три дни, ако се съхранява при 4 градуса по Целзий, и повече, ако е замразено.
"Това помага на общността да увеличи доходите си и да не се тревожи, че ще понесе загуби поради разваляне на млякото", каза Мотилал Кумават, ръководител на проекта, който подкрепя селските общности в Раджастан.
Около 80 процента от финансирането на проекта идва от групи като базираната в Индия фондация СЕЛКО (SELCO), която насърчава достъпа до енергия, и Световния фонд за дивата природа (WWF), който подкрепя глобалния преход от изкопаеми горива към устойчива енергия.
Общностите, които използват охладителите, също допринесоха с труд и пари, за да помогнат за инсталирането на агрегатите, добави Кумават.
Благотворителни организации и компании в цялата страна през последните години са създали захранвани със слънчева енергия хладилни единици за селскостопанска продукция, осигурявайки алтернатива на свързаните с мрежата системи, които са по-скъпи за използване от фермерите и трябва да се захранват от замърсяващи дизелови генератори по време на чести прекъсвания на електричеството в отдалечени области.
Според Харджит Сингх от "Клаймът екшън нетуърк интернешънъл" (Climate Action Network) International проекти като този на "Урмул" са жизненоважни за насърчаване на прехода на Индия към устойчиви системи за чиста енергия и в крайна сметка биха могли да помогнат на селските общности да прекратят зависимостта си от изкопаемите горива.
"Това е печеливша ситуация, при която отдалечените селски общности получават достъп до чиста енергия за генериране на препитание и се превръщат в неразделна част от прехода на Индия към зелена енергия", посочи Сингх, ръководител на глобалната политическа стратегия за световна коалиция от неправителствени организации.
Промяна в цялата общност
Повечето камили в Индия са в Раджастан и представляват ключова част от културната идентичност на местните скотовъдци.
Те са били широко продавани като впрегатни животни, докато през 2014 г. щатът не обявава камилата за свое официално животно, въвеждайки мерки за защитата им и предотвратявайки продажбата им на други щати в Индия, което удря икономически местните общности.
След това пастирите са започнаха да продават камилско мляко, което се смята за по-здравословно от кравето и се използва за лечение на различни заболявания като туберкулоза, каза Рупарам Райка, старейшина от село Гранди в Биканер.
Тази промяна е създала нови работни места, като слънчевите охладители например често се поддържат и управляват от млади хора. Всяка сутрин групи от младежи отнасят пълни с мляко стоманени кутии от домакинствата до центровете за събиране, където други, които са преминали обучение, тестват млякото за чистота и качество.
"Мога да разбера за минути дали млякото е чисто и прясно", коментира 22-годишният Прем Райка, който е син на Бханвар Райка.
Той е един от многото млади хора в Нох, които, въпреки че са образовани, са решили да си останат у дома и да работят в производството на камилско мляко, вместо да търсят възможности другаде в Индия.
Освен че управляват охладителите и системите за събиране, те също са намерили работа в продажбата на продукти, произведени от камилско мляко - от сирене и масло до бисквити, в магазини и онлайн.
Средно млади хора като Райка печелят около 15 000 рупии (184 долара) месечно, според Кумават от "Урмил".
Бханвари Деви Сунтар, селски старейшина в Биканер, каза, че инсталирането на охладители за мляко е помогнало за повишаване на средните доходи на домакинствата до между 40 000 и 45 000 рупии (491-552 долара) от 10 000-12 000 рупии (123-147 долара).
Увеличаване
Кумават заяви, че неправителствената организация планира да удвои броя на охладителите за мляко от четири на осем. Целта е да покрият повече села в областите Биканер, Джодпур и Джайсалмер през следващите няколко месеца, ако финансирането позволява. "Искаме да достигнем до повече пастири на камили в отдалечените села и да им дадем възможност да изкарват прехраната си чрез традиционните си знания и умения, без да увеличават въглеродния си отпечатък", сподели Кумават.
По думите му намирането на финансиране за закупуване на повече охлазители е основната пречка за разширяването на проекта.
Компаниите, които също се стремят да създадат по-устойчиви вериги за доставка на мляко в Индия, един от най-големите производители в света с повече от 200 милиона тона годишно, според портала за данни "Статиста" (Statista), казват, че охладителите не са лишени от своите предизвикателства.
Двете фирми, които са продали охладителите на "Урмил" - "Инфиколд" (Inficold) и "Промпт дейри тех" (Prompt Dairy Tech), казаха, че инсталирането и обслужването могат да бъдат трудни в отдалечени райони, с високи температури, чести пясъчни бури и липса на обучена работна ръка.
Въпреки това Нитин Гоел, основател и главен изпълнителен директор на "Инфиколд", посочи, че нейните системи са персонализирани да работят при трудни метеорологични условия и че фирмата е обучила местни млади хора да почистват слънчевите панели и модули.