Консултациите за ръководство и състав на Районната избирателна комисия /РИК/ в Русе повториха ситуацията в парламента. Политическите сили се споразумяха единствено за председателския пост, за всичко останало единомислие нямаше и РИК ще бъде служебно назначена от Централната избирателна комисия. Така се запазва тенденцията от последните няколко вота София да определя кой ще прави изборите в Русе, тъй като тук не може да се постигне съгласие. Картината не се промени, въпреки призива на областния управител Анатоли Станев, в качеството му на водещ преговорите, участниците в тях да проявят разбирателство помежду си.
Председател на РИК за пети пореден път ще бъде Милена Хинкова /“БСП за България“/. Кандидатура за поста издигнаха и от „Възраждане“ - Лиляна Владимирова, която бе оттеглена, но партията поиска едно от двете заместник-председателски места или секретарската позиция. 
Кандидати за зам.-председател обаче има и коалицията ГЕРБ-СДС - бившия председател на РИК Николай Братованов. „Продължаваме Промяната“ предложи за поста Звезделина Рафаилова, а „Български възход“ - Ивайло Пенчев.
Две бяха и кандидатурите за секретарското място. Освен „Възраждане“ желание да го получи заяви и ДПС, като посочи Елиз Халил, секретар на РИК през последните години.
Въпреки че Русе загуби един депутатски мандат заради отчетеното при последното преброяване през 2021 година намаляване на населението с близо 18%, броят на членове на РИК няма да се редуцира и те остават 13. Срокът за назначаването й е до събота, 11 февруари.