Без съгласие приключи опитът да се определят състава и ръководството на Районната избирателна комисия в Русе.

По време на проведените по-рано през деня консултации за избор на членове на РИК в Русе за предстоящите на 11 юли тази година избори за народни представители беше изразено принципно съгласие за заместник-председателите.

Става дума за Ина Райчева, предложена от политическа партия „Има такъв народ“ и Стефан Бонев, предложен от коалиция „Демократична България – Обединение“. Сред изказаните мотиви по предложенията беше изтъкнато, че Ина Райчева е доказан юрист с дългогодишна практика, а Стефан Бонев водещ ИТ специалист.

Партиите не стигнаха до консенсус обаче за председателския пост, както и за този на секретаря.

Поставените въпроси, по които не беше постигнато съгласие по време на заседанието, което беше водено от заместник областния управител Валентин Колев и главния секретар на Областна администрация Русе Симеон Иванов, ще бъдат отнесени към Централната избирателна комисия. От там ще назначат състава на Районната избирателна комисия, като за всеки район това трябва да стане до 50 дни преди изборния ден, тоест в срок до 21.05.2021 г. включително.

За участие бяха поканени всички парламентарно представени партии и коалиции. В консултациите можеха да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 45-то Народно събрание.