САЩ приветстват усилията на централната банка на Ирак за реформи в банковия сектор, както и ангажимента ѝ за борба с прането на пари и противодействие на финансирането на тероризма, заяви американското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.
Брайън Нелсън, най-високопоставеният служител по санкциите на министерството на финансите, вчера се е срещнал в Истанбул с директора централната банка на Ирак Али ал Алак.
"Заместник-министър Нелсън приветства ръководството на Алак по тези въпроси, като отбеляза дългогодишното сътрудничество и партньорство между министерството на финансите на САЩ и централната банка на Ирак, особено по отношение на ограничаването на възможността закононарушители и корумпирани лица да използват международната финансова система", се казва в съобщение на американското финансово ведомство.
Нелсън е признал "непоколебимия" напредък на Ирак в придържането към правилата за борба с прането на пари и финансирането на тероризма и е предложил продължаване на сътрудничеството за модернизация на банковия сектор.
Нелсън е на посещение в Турция и Близкия изток, за да отправи предупреждение, че страните и предприятията, които правят бизнес със санкционирани от САЩ субекти, могат да загубят достъпа си до пазарите на страните от Г-7.