Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на здравеопазването Асен Меджидиев положиха венци на Мемориала на Делчевия род в двора на храм „Въведение Богородично“ в Благоевград във връзка със 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев.
В церемонията участваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, евродепутатът Ангел Джамбазки, областният управител на Благоевград Стоян Христов. След като почетоха паметта на революционера и неговия род, в храма официалните лица присъстваха на молебен за здраве и благоденствие на българския народ, отслужен от свещениците отец Андон Шавулев и отец Петър Стефанов. 
Мемориалът на Делчевия род е издигнат през 1987 г. във възрожденския квартал „Вароша“ на Благоевград, в двора на храма като израз на признателност към рода на дееца на националноосвободителното движение на българите в Македония и Одринско, идеолог и организатор на Вътрешната македоно-одринската революционна организация (ВМОРО) Гоце Делчев. Информацията за това пазят архивите на отдел „Справочна“ на БТА.
Автори на мемориалния комплекс са арх. Богдан Томалевски, художникът Христо Стефанов и скулпторът Иван Нешев. Композицията на мемориала се състои от шест ниши с полукръгли абсиди, в които са реализирани мозайки с исторически моменти от националноосвободителното движение на българите в Македония и Одринско. В средата на композицията е изобразена фигурата на Гоце Делчев.  Върху гранитен блок в центъра на мемориала, поставен хоризонтално и под наклон, са изписани имената на Делчевия род: Гоце Делчев, Султана Делчева, Никола Делчев, Милан Делчев, Димитър Делчев, Христо Делчев, Мария Делчева-Чопова, Владимир Чопов, Петър Чопов, Тодор Чопов и Димитър Андонов.
На 4 март 1990 г. в Мемориала на Делчевия род тържествено са погребани костите на бащата на Гоце Делчев - Никола Делчев, в знак на почит и признателност. Седемдесет години след смъртта на Никола Делчев неговите кости са пренесени от градските гробища, където той е бил погребан през март 1920 г. и положени в мемориала. Никола Делчев (1844-1920) е роден в годината, когато е построена църквата „Въведение Богородично“, превърнала се в негов последен дом. Мемориалът на Делчевия род е реставриран през 2019 г. от реставратора Пенчо Колев и мозаиста Димитрина Гошева.
След опожаряването на Кукуш през 1913 г., по време на Междусъюзническата война Никола Делчев се заселва в Горна Джумая (днешен Благоевград) заедно със семейството на дъщеря си Мария (Руша) Делчева-Чопова, припомнят от отдел „Справочна“ на БТА.
Днес церемония по поднасяне на венци и цветя във връзка със 151 години от рождението на Гоце Делчев имаше и на площад „Македония“ в Благоевград пред паметника на революционера.