В България има три частни музея, чийто статут е уреден след 2014 г. със Закона за културното наследство, съгласно европейското законодателство. Това каза във Варна проф. Димитър Иванов при откриването на изложба с християнско изкуство, наречена „Армията на Бога“, част от създадената от него колекция „Арете“ .
Експонатите са подредени в две зали на Археологическия музей във Варна, където, според Иванов, те стоят най-добре от всички места, на които са били излагани досега в София и Пловдив. Той благодари на служителите на музея за прекрасното аранжиране и осветление. Това е поредната ни изложба, която се открива в това пространство, тя е тук заради визията и мащаба, посочи директорът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко.
Музеят „Арете“ е първият частен у нас. Първата му колекция е именувана „Арес“ и съдържа 400 антични предмета. „Армията на Бога“ е втората с оригинали и копия на икони, накити и други произведения на християнско изкуство. „Арете“ означава добродетелност и достойно гражданско поведение, обясни Иванов и добави, че това са икони, спасени от иманяри и криминални престъпници, минали през полицията и прокуратурата, след което откупени от техния музей, чийто директор д-р Росица Манолова е реставратор.
„Държавата не отваря широко врати за частните колекции, но с помощта на общините и музеите показваме това, което съхраняваме за своя сметка“, отбеляза Димитър Иванов. 
На откриването на експозицията на музея „Арете“ присъства зам.-кметът на града Коста Базитов. Той отбеляза, че през 2006 г. в същата зала е била подредена изложба на златните съкровища на България, която е регистрирала много висока посещаемост, и пожела християнското изкуство да се радва на същия интерес. Той припомни, че на втория етаж на Варненския археологически музей също има колекция с много ценни икони.
Колекцията с християнско изкуство ще може да се разгледа във Варна до края на 2023 г.