„Новото разпределение не трябва да бъде пореден повод за политическа конфронтация, а всички да се замислим за демографското състояние на страната". Така вицепрезидентът Илияна Йотова отговори на въпрос относно новото разпределение на депутатските мандати, съобщиха от прессекретариата на президентството. Вицепрезидентът посети днес село Илинденци, община Струмяни, където беше гост на 30-ото издание на Празника на боговете на виното. 
"22 месеца нестабилност в България не говорим за най-големия проблем – демографската криза. Не успяваме да върнем от чужбина активните българи, а скорошно проучване показва, че всеки четвърти би емигрирал. Това е страшна диагноза за държавата“, подчерта Йотова.
Преди дни ЦИК обяви новото разпределение на мандатите за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г., направено на базата на данните от последното национално преброяване, което се проведе през септември 2021 г.
Най-голямо увеличение на мандатите получава 23-и МИР София – още три мандата. Така в избирателния район мандатите стават от 16 на 19. Трети МИР Варна, 16-и МИР Пловдив и 24-и МИР София получават по един допълнителен мандат. Съответно мандатите се променят от 15 на 16 за Трети МИР Варна, от 11 на 12 - за 16-и МИР Пловдив, и от 12 на 13 - за 24-и МИР София.