Конгресът на Перу снощи отложи разглеждането на законопроект на президентката Дина Болуарте за произвеждане на предсрочни избори през тази година и не се съобрази с исканията на демонстрантите, чиито протести разтърсват страната през последните седмици, предаде Ройтерс
В сряда Болуарте беше представила законопроект за изместване на предсрочните избори през октомври 2023 г., в опит да бъдат уталожени взелите жертви протести. Разпокъсаният Конгрес обаче няколкократно не успя да постигне съгласие по собствения си законопроект след седмици на политически борби.
Парламентарна комисия се зае вчера с президентския законопроект, но отложи разглеждането му по същество по процедурни причини, преди документът да бъде дебатиран. Така той не може да бъде разглеждан отново преди месец юли, когато започва новата парламентарна сесия.
Бързи нови избори бяха ключово искане на протестиращите откакто през декември бившият ляв президент Педро Кастильо беше отстранен от власт и поставен зад решетките заради незаконния му опит да разпусне Конгреса.
Осемте седмици на антиправителствени протести отнеха живота на 48 души, убити в сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност, главно в богатите на медна руда южни райони.
Конгресът вече постигна съгласие редовните избори, които трябваше да бъдат произведени през 2026 г., да бъдат изместени през 2024, но това не спря протестите.
В сряда, след дни на преговори при закрити врата, законопроект за произвеждане на избори през тази година, внесен от дясната партия „Народна сила“, не получи консенсус.
Партията на Кастильо „Свободно Перу“ внесе отделен законопроект за предсрочни избори и консултативен референдум за нова конституция, но снощи беше отхвърлен при гласуването.
Други законопроекти за предсрочни избори все още са в рамките на законодателната процедура, но нито един от тях не е получил консенсус.
В цяло Перу протестиращите блокираха пътища с дънери, автомобилни гуми и големи камъни, завзеха регионални  летища, подпалиха сгради и затрудниха превоза на стоки, бизнеса и работата на ключови мини в страната, която е втори по големина световен производител на мед.