След началото на войната в Украйна се увеличи милитаризацията в Средиземноморието и "то отново се превърна в до известна степен кризисна зона". Европа и САЩ обаче правят "всичко, за да избегнат ескалация или инцидент", заяви командващият френските военноморски сили в района, вицеадмирал Жил Боадевези, цитиран от Франс прес.
След войната в Сирия руснаците се завърнаха в Средиземно море и имат "по-значително присъствие" там, каза той в интервю за агенцията.
Средиземно море е смятано за тилова база на Черно море, отбелязва АФП.
Американците "напуснаха Средиземно море, но от началото на войната в Украйна има постоянно присъствие на американски самолетоносач, което не се беше случвало повече от десет години", отбеляза вицеадмиралът, който координира френските военноморски операции в Средиземно и в Черно море.
В резултат на това "Средиземно море отново се превърна в до известна степен кризисна зона на стратегическо ниво", с "увеличаване на милитаризацията на Средиземноморието", добави той в интервюто, което даде от офиса си в Тулон, Южна Франция.
"Преди три-четири години, Средиземноморието беше зона, в която имаше напрежение, но то беше доста локално и между съседи", посочи Боадевези и даде примери с Гърция и Турция, както и с Египет и Либия. Напрежението се позасили през 2020 г., особено след като турски военни плавателни съдове започнаха да ескортират кораби, проучващи за газови находища.
Средиземно море е стратегическа зона за Европа и НАТО, защото през него минават 65 процента от енергийните доставки на Европейския съюз и 30 процента от световната търговия, посочва АФП.
Франция ще проведе там през първата половина на тази година военно учение от безпрецедентен мащаб. До 12 000 военни ще разиграят сценарий на голям конфликт срещу хипотетична държава.
Що се отнася до Черно море, Боадевези похвали "забележителната работа" на Турция, България и Румъния "за откриване на дрейфуващи мини и обезвреждането им". "Има мини, които са поставени от украинците, особено пред пристанище Одеса, за да се възпре нападение откъм морето. Заради лошото време имаше няколко мини, които бяха отнесени в морето. Около десет от тях бяха открити в Черно море", допълни френският вицеадмирал.