Хондурас и ООН обявиха вчера план за хуманитарна помощ, целящ да достигне до над 2 милиона души от уязвими групи в централноамериканската държава, предаде Ройтерс.
Планът изисква финансиране на стойност около 280 млн. долара за подпомагане на хората със засегната реколта заради сушата и наводненията вследствие на тропически бури, както и за мерки за справяне с несигурността, причинена от групировки и трафика на наркотици, се казва в изявление на ООН. Средствата ще бъдат предоставени от правителството на Хондурас, хуманитарни организации и други дарители, се допълва в изявлението. Планът ще бъде представен по-късно този месец в Женева с надеждата да привлече подкрепата на други държави.
Близо 100 проекта ще бъдат финансирани тази година в рамките на плана, включително програми за снабдяване с храна и възстановяване на реколтата, помощ за депортирани хора и други, които е трябвало да напуснат домовете си принудително, както и за здравеопазване и програми за достъп до вода.
През последните години хуманитарните нужди в Хондурас нараснаха в резултат на нарастващите разходи за живот и природните бедствия. ООН заяви, че 74% от гражданите живеят в бедност и 3,2 милиона души се нуждаят от помощ.