Изложба с християнско изкуство ще бъде открита на 4 февруари в Археологическия музей на Варна. Тя е от колекцията на първия частен музей в България - „Арете“, и включва оригинали и копия на икони, накити и други произведения, съобщават от Регионалния исторически музей във Варна.
Във фокуса на гостуващата колекция, наречена „Армията на Бога“, са изображения на светците воини св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Теодор Стратилат, св. Мина върху икони, щампи, нагръдни иконки от метал, пафти. Присъстват още икони и други произведения на християнското изкуство представящи Христос, Св. Богородица, различни светии и евангелски сцени, уточняват организаторите.
По думите им, сред най-интересните експонати са прочутата керамична икона на св. Теодор, открита в развалините на средновековния манастир в местността Патлейна край Преслав, както и оригинален триптих поменик от Търновско, в който са се записвали имената на енориашите, за да бъдат споменавани по време на светата литургия.
Оригиналните икони в изложбата са в голямата си част от XIX век с няколко изключения от края на XVIII век. Колекцията включва и висококачествени копия на известни образци от територията на днешна Република Северна Македония.
„Армията на Бога“ е само една от колекциите на частния музей „Арете“, който притежава също колекции от графика и малка пластика, и антично изкуство. Създател на музея е проф. Димитър Иванов, който е историк, журналист, автор на монографии по история, политика и културно наследство. Бил е директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, специалист по национална сигурност, бивш офицер от МВР.
Гостуващата изложба на християнско изкуство във Варненския археологически музей ще остане до края на 2023 г.